Καλοκαίρι και τα κοσμήματα έχουν την “τιμητική” τους και ιδιαίτερα τα αγαπημένα μας βραχιόλια! Κομψά, λαμπερά, φοριούνται μόνα τους αλλά και πολλά μαζί!!!

Ποια όμως είναι η ιστορία τους ?

Συναντάμε τα πρώτα βραχιόλια στην εποχή του χαλκού.  Σε κάποιους λαούς, οι στρατιώτες συνήθιζαν να φορούν ένα βραχιόλι λίγο πιο ψηλά από τον αγκώνα ώστε να αναγνωρίζουν ποιοι είναι δικοί τους στις μάχες. Στο πέρασμα των αιώνων τα χρησιμοποιούσαν εκτός από κόσμημα, και σαν φυλαχτό ή για θρησκευτικούς λόγους. Σαν κόσμημα, ανάλογα με το μέταλλο από το οποίο ήταν κατασκευασμένα, έδειχναν ξεκάθαρα την κοινωνική τάξη εκείνου που τα φορούσε.

Η ιστορία των αιγυπτιακών βραχιολιών φτάνει έως το 5000 π.Χ. Αρχίζοντας με υλικά όπως κόκκαλα, πέτρες και ξύλα για να εξυπηρετήσουν θρησκευτικά και πνευματικά ενδιαφέροντα.

Το βραχιόλι σκαραβαίος είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένα σύμβολα της αρχαίας Αιγύπτου. Ο σκαραβαίος λειτουργούσε ως φυλαχτό και παράλληλα αντιπροσώπευε την επαναγέννηση και την αναγέννηση. Σμιλεμένοι σκαραβαίοι φοριούνταν ως κοσμήματα και τυλίγονταν στους λινούς επίδεσμους των μούμιων. Μύθος μιλούσε για το θεό των σκαραβαίων, τον Κεπερά, που έσπρωχνε τον ήλιο στον ουρανό.

Στη Βουλγαρία υπάρχει μια παράδοση που ονομάζεται Μαρτενίτσα, η οποία μερικές φορές περιλαμβάνει τη σύνδεση ενός κόκκινου και λευκού σπάγγου γύρω από τον καρπό για να ευχαριστήσει τη Μπάμπα Μάρτα (Γιαγιά Μάρτη) για να έρθει νωρίτερα η άνοιξη.

Στην Ελλάδα μια παρόμοια παράδοση, η ύφανση ενός βραχιολιού από κόκκινο και άσπρο σπάγγο την πρώτη μέρα του Μαρτίου και το φόρεμά του μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ονομάζεται “Μάρτης” και θεωρείται ότι βοηθά στην προστασία του δέρματος από αυτόν που το φοράει από τον ισχυρό ελληνικό ήλιο.

Σε ορισμένα μέρη της Ινδίας, ο αριθμός και ο τύπος των βραχιολιών που φοριούνται από μια γυναίκα υποδηλώνει την οικογενειακή της κατάσταση.

Στο Σιχισμό,  μονοθεϊστική θρησκεία, η οποία ξεκίνησε τον 15ο αιώνα μ.Χ. στη βόρεια Ινδία, με επιρροές κυρίως από τον Ινδουισμό και το Ισλάμ, ένα βραχιόλι είναι ένα από τα υποχρεωτικά αντικείμενα γνωστά ως Πέντε Αρετές.

Στη Λατινική Αμερική, τα Βραχιόλια Azabache φοριούνται για να προστατεύουν από το Mal de ojo, ή αλλιώς κακό μάτι. Το κακό μάτι πιστεύεται ότι οφείλεται σε υπερβολικό θαυμασμό ή ζηλόφθονα κοιτάγματα από άλλους. Έχοντας τα νεογέννητα μωρά να φορούν ένα ασαμπάτσε (χρυσό βραχιόλι ή κολιέ με μαύρο ή κόκκινο φυλαχτό κοραλλιών με τη μορφή γροθιάς), πιστεύεται ότι τα προστατεύει από το κακό μάτι.

Τα βραχιόλια αποτελούν ένα από το πιο αγαπημένα κοσμήματα και απογειώνουν το στυλ και την εμφάνισή σας!!!

Παλιά πίστευαν πως εάν φορούσε κάποιος βραχιόλι στο αριστερό του χέρι, ενδυνάμωνε την αγάπη και αλλά και όλα του τα συναισθήματα. Ενώ εάν το φορούσε στο δεξί χέρι, ενδυνάμωνε την δημιουργικότητα και την τέχνη!!!

Βραχιόλια με αλυσίδα ή κορδόνι, από ασήμι ή ορείχαλκο, με ζιργκόν, φίλντισι, όνυχα, κοράλλι, με charms, μπορείτε να τα βρείτε όλα στο OlgaLovesJewels

Stayyyy Tuned 🙂

Cons.

Pin It on Pinterest

Share This