Κορίτσια μου…. με αφορμή τη νέα συλλογή Πασχαλιά 2019 που είδα στο www.olgalovesjewels.com , εμπνεύστηκα για το σημερινό μας Olgazino…

 

 Αλήθεια εσείς ξέρετε τι συμβολίζουν τα κόκκινα αυγά που βάφουμε τα Πάσχα???….

 

….και η Πασχαλιά 2019 της Όλγας Κανδαράκη… έχει
συμβολισμούς στα κοσμήματά της ???

 

Όσον αφορά τα κόκκινα αυγά που βάφουμε το Πάσχα και για την ακρίβεια την Μ. Πέμπτη, η έρευνα μου εύλογα έδειξε ότι το έθιμο έχει τις ρίζες του στην θρησκεία μας.

 

Αν και τα τελευταία χρόνια τα αυγά βάφονται σε διάφορα
χρώματα και στολίζονται με διάφορα σχέδια…

 

Τα αυγά βάφονται την Μ. Πέμπτη η οποία είναι η ημέρα του Μυστικού Δείπνου, όπου ο Χριστός πρόσφερε άρτο και κρασί ως συμβολισμό για το σώμα Του και το αίμα Του, έτοιμος να θυσιαστεί για να ελευθερώσει τον κόσμο από τα δεσμά της αμαρτίας.

 

Υπάρχουν όμως και άλλες ερμηνείες, η χριστιανική παράδοση θέλει τα αυγά, σύμβολο της γονιμότητας και της έναρξης ενός νέου κύκλου ζωής, να βάφονται κόκκινα, γιατί συμβολίζουν το Αίμα του Χριστού.

 

Σύμφωνα με μία εκδοχή η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς Του Υιού της, ικετεύοντάς τους να μην τον βασανίσουν. Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, τότε αυτά βάφηκαν κόκκινα.

 

Λένε ακόμα πως το αυγό συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός, όπως το περίβλημα του αυγού, αλλά έκρυβε μέσα του τη «Ζωή», αφού από αυτόν βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε.

 

Μία άλλη προσέγγιση συνδέει το κόκκινο χρώμα με τη Μαρία Μαγδαληνή. Όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ενημερώθηκε για την Ανάσταση του Χριστού, θεώρησε τόσο απίθανο το γεγονός, “όσο και το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα”. Η Μαρία Μαγδαληνή τότε, χρωμάτισε μερικά αυγά κόκκινα και του τα πήγε για να του επιβεβαιώσει το γεγονός.

 

Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, η Μαρία η Μαγδαληνή πήγε στον Τιβέριο Καίσαρα και του ανακοίνωσε ότι αναστήθηκε ο Χριστός. Εκείνη την ώρα κάποιος κρατούσε δίπλα από τον Αυτοκράτορα ένα καλάθι αυγά. Ο Τιβέριος Καίσαρας, είπε στην Μαρία Μαγδαληνή ότι, εάν αυτό που λέει, είναι αλήθεια, τότε τα αυγά, από άσπρα που είναι, να γίνουν κόκκινα. Όπερ και εγένετο.

 

Ο Μεγάλος Κωνσταντίνος και η μητέρα του Αγία Ελένη, στην επίσημη τελετή που γινόταν το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, προσέφεραν κόκκινα αυγά. Οι εκλεκτοί καλεσμένοι τσούγκριζαν τα αυγά με τον αυτοκράτορα και τη βασιλομήτορα και στη συνέχεια γευμάτιζαν.(πηγή: www.cnn.gr)

 

Και μετά την θρησκευτική αναδρομή ας δούμε και το δεύτερο ερώτημα του άρθρου μας…η Πασχαλιά 2019 της Όλγας Κανδαράκη τι συμβολισμούς έχει στα κοσμήματά της….???

 

Χαζεύοντας τα κοσμήματα πραγματικά δεν ξέρω ποιο να πρωτοδιαλέξω, οπότε θα το πάω συνδυαστικά!

 

Χάθηκα ανάμεσα σε πεταλούδες, καρδιές, μάτια, λουλούδια, φτερά, τετράφυλλα, διαμάντι, κορώνα, αστέρια… και πόσα άλλα!!!

 

Πεταλούδα

Η πεταλούδα είναι ένα σύμβολο που μας υπενθυμίζει το δίδαγμα των αλλαγών και την ανταμοιβή της σκληρής εργασίας που απαιτείται για την αφομοίωση του διδάγματος. Είναι μια πανέμορφη ύπαρξη συνδεδεμένη με την ελευθερία και την ευτυχία, που όμως για να φτάσει να είναι τόσο όμορφο και ελεύθερο, ξεκίνησε από μια ασχημούλα αχόρταγη κάμπια και εργάστηκε σκληρά για να φτάσει να γίνει η θαυμαστή πεταλούδα. Η αλλαγή της από κάμπια σε χρυσαλίδα και τελικά σε πεταλούδα, είναι η μεγαλύτερη και εντυπωσιακότερη μεταμόρφωση που παρατηρείται στο ζωικό βασίλειο. Όσο εντυπωσιακή και μοναδική μπορεί να είναι η εσωτερική μας μεταμόρφωση.(πηγή: www.lifehub.gr)

Καρδιές

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν πως η καρδιά ήταν το κέντρο της ζωής και της ηθικής. Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν ότι τροφοδοτούσε το σώμα με θερμότητα. Σύμβολο αιώνιας αγάπης.

Μάτι

Το μάτι έχει μια συμβολική σύνδεση με το φως τον ήλιο και το πνεύμα! Συμβολίζει την πνευματική όραση, είναι ο «καθρέφτης της ψυχής». Το δεξί μάτι, συγκεκριμένα, είναι συνδεδεμένο με την δραστηριότητα, το μέλλον και τον ήλιο. Το αριστερό, πάλι με την παθητικότητα, το παρελθόν και την σελήνη.

Λουλούδια

Τα λουλούδια έχουν το νόημα τους. Μας βοηθούν να περάσουμε μηνύματα στους γύρω μας, αλλά επίσης μαρτυρούν πολλά στοιχεία για το χαρακτήρα μας! Και αυτό από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα…Για πολλούς αιώνες μάλιστα, ο άνθρωπος απέδιδε στα λουλούδια μαγικές ιδιότητες!Πίστευαν ότι κάθε λουλούδι αντιπροσωπεύει κάτι και ήθελαν να περάσουν ένα συγκεκριμένο μήνυμα στους γύρω τους, προσφέροντάς το. Αυτό πιστεύουμε και σήμερα, μάλιστα χαρίζουμε λουλούδια θέλοντας να πούμε κάτι στον άλλο με ευγενικό τρόπο και χωρίς λόγια.(πηγή: infogolden.gr)

Φτερά

Τα φτερά αγγέλου είναι σύμβολα ευφυίας και εξύψωση της ψυχής, σύμβολα προστασίας και ασφάλειας.

Τετράφυλλο τριφύλλι

Το τετράφυλλο τριφύλλι είναι ένα παγκόσμια αποδεκτό σύμβολο της καλής τύχης και η προέλευσής του ανάγεται στην αρχαιότητα. Σύμφωνα με το μύθο, η Εύα κρατούσε ένα τετράφυλλο τριφύλλι, όταν έφυγε από τον κήπο της Εδέμ.

Διαμάντι

Το διαμάντι είναι το πιο πολύτιμο από τις πολύτιμες πέτρες και συμβολίζει την εξουσία, την τιμιότητα, την απόλυτη πραγματικότητα, την αξία μπροστά στην πληρότητα του χαρακτήρα.

Κορώνα

Ο συμβολισμός της κορώνας είναι από τους πιο πολύπλοκους, αφού εκτός από τη θέση της πάνω στο κεφάλι, συμβολίζει το θρίαμβο και την κυριαρχία.

Αστέρια

Τα αστέρια πάντα συμβόλιζαν το πεπρωμένο. Τα αστέρια θεωρούνταν πάντα σαν έναν θεόσταλτο παράγοντα της μοίρας, ένας άριστος οιωνός του πλούτου και της ευτυχίας.

Νομίζω ότι εγώ διάλεξα το δικό μου ….εσείς ?????

Pin It on Pinterest

Share This