Στη συλλογή “Save The Year 2024” ένα από τα κοσμήματα – γούρια είναι και η μέλισσα ….!!!

Η μέλισσα είναι το σύμβολο της εργατικότητας, της επιμέλειας, της τάξης, της τέχνης και της καλοσύνης. Είναι ευλογημένη από τον Θεό γι’ αυτό είναι το πιο σοφό, το πιο γνωστικό πλάσμα στον κόσμο. Η μέλισσα είναι προγνωστικό έντομο, με τον χορό και τις κινήσεις της μεταδίδει μηνύματα, αλλά είναι και πολύ συμπαθητική. 

Ο Σόλωνας ήταν ο πρώτος νομοθέτης που πρόβλεψε για την προστασία των μελισσών του Υμηττού. Τη μορφή της μέλισσας απαντούμε σε πολλά νομίσματα και διακοσμήσεις. Υπάρχουν πολλοί θρύλοι και παραδόσεις γι’ αυτήν. Μια αναφέρει ότι η μέλισσα προήλθε από τη μεταμόρφωση κάποιας καλής κόρης, που η μάνα της, την ώρα που ξεψυχούσε, της ευχήθηκε να ζήσει, να προκόψει και η γλύκα να μη λείψει ποτέ από το στόμα της. Αυτή την έννοια έχει και το μελοκάρυδο που δίδουμε στους νεόνυμφους.

Η Μέ­λισ­σα ήταν θυ­γα­τέ­ρα του βα­σι­λιά της Κρή­της Με­λισ­σέ­α, α­δελ­φή της Α­μάλ­θειας, μαζί με την ο­ποί­α εκτελού­σαν χρέ­η τροφών του νε­ο­γέν­νη­του Δί­α, τον οποίο τάιζαν με γά­λα και μέ­λι. Α­πό αυτό ο­νο­μά­στη­κε ο Ζεύς Με­λισ­σαίος… Μέ­λισ­σες ο­νο­μά­ζο­νταν οι ιέ­ρειες της Δή­μη­τρας, ως τρο­φο­δό­τει­ρας θε­άς και προ­ε­στώ­σας της πολιτικής κοι­νω­νί­ας, με φυ­σι­κό σύμ­βο­λο την κυ­ψέ­λη. Μέ­λισ­σες ο­νο­μά­ζο­νταν επίσης οι ιέ­ρειες της Ε­φε­σί­ας Αρ­τέ­μι­δος. Ο αρ­χιε­ρέ­ας μά­λι­στα λε­γό­ταν Εσ­σήν που ση­μαί­νει «ο βασιλιάς των με­λισ­σών». Μέ­λισ­σα αποκαλούσαν και τη Σε­λή­νη, προ­στά­τι­δα της γέννησης. Μέ­λισ­σες αποκαλούσαν, τέλος, τις ψυχές που κα­τέρ­χο­νταν προς γέ­ννηση και ε­πρό­κει­το να ζή­σουν με δι­καιο­σύ­νη τη ζωή τους και να ε­πι­στρέ­ψουν πά­λι έχοντας εργαστεί όσα είναι αγαπητά στους θεούς.

Ο  Γρηγόριος ο Θεολόγος, εξυμνεί τα όντα ως δημιουργήματα θαυμαστά, του Θεού. Αφιερώνει πολλά χωρία για να εγκωμιάσει τη σοφία των μελισσών, το φιλόπονον και και φίλεργον του εντόμου. Αναφέρεται επίσης με θαυμασμό στην αρχιτεκτονική των κηρήθρων. Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, χρησιμοποιεί συμβολικές εκφράσεις έχοντας ως πρότυπο τη μέλισσα, θαυμάζει τη μέλισσα όταν τσιμπώντας κάποιον με το κεντρί της, εκείνη πεθαίνει ταυτόχρονα. Τα πιο σημαντικό όμως για το μελετητή μελισσοκόμο, είναι ότι έχουμε αναφορές πρακτικών που γίνονταν στα μελισσοκομεία της εποχής του. Οι μελισσοκόμοι για να προσεγγίσουν τις μέλισσες, θυμιατίζουν πριν προχωρήσουν στην κυψέλη για να πράξουν το έργο τους. Προτρέπει τους ανθρώπους να έχουν τη ψυχή τους καθαρή όπως την κυψέλη, για να δεχτούν τη χάρη του Αγίου Πνεύματος.

Κολιέ από ορείχαλκο, μέλισσα επίχρυση ή επάργυρη με μαύρο σμάλτο.

Ένα πνευματικό ζώο έρχεται να σας δώσει μαθήματα ζωής μέσα από τις ικανότητές του. Το να έχετε μια μέλισσα ως πνευματικό ζώο σας είναι μια υπενθύμιση ότι πρέπει να φροντίζετε για την ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής, να είστε εργατικοί και να απολαμβάνετε τη ζωή.

Οι μέλισσες θεωρούνται αναπαραστάσεις της γονιμότητας κυρίως λόγω του τρόπου με τον οποίο αναπαράγονται μαζικά, είναι μια ένδειξη ευτυχίας, καλής τύχης, αφθονίας και καλών πραγμάτων που θα έρθουν.

Λευκή ή κίτρινη μέλισσα θα είναι το φετινό σας γούρι ????

Διαθέσιμα πλέον στο eshop μας καθώς και στα συνεργαζόμενα καταστήματα και eshops τους.

Stay Tuneeedddddddd 🙂

Cons.

πηγές: https://www.haniotika-nea.gr/https://avareurgente.com/http://theologoi-kritis.sch.gr/https://melissokomianet.gr/

Pin It on Pinterest

Share This