Ο Ήλιος αποτελεί πηγή ζωής για τη Γη μας και η παρουσία του αποτέλεσε ένα παγκόσμιο και διαχρονικό πνευματικό σύμβολο. Η σημαντική επιρροή του αναγνωρίσθηκε από αρχαιοτάτων χρόνων και αποτυπώθηκε στις λατρείες όλων των λαών.

Οι συμβολισμοί του πολλοί, όμως αυτός που ενέπνευσε την Όλγα Κανδαράκη να φτιάξει γούρι για το 2021 τον Ήλιο, στις δύσκολες στιγμές που περνάμε, είναι που ο ήλιος συμβολίζει την πηγή της ζωής για εμάς και τον πλανήτη μας, την νέα μέρα που ανατέλλει ελπιδοφόρα και την καινούργια αρχή που όλοι αναζητούμε στη νέα χρονιά…!!!

Γύρω από τον Ήλιο υπάρχουν πολλοί μύθοι σύμφωνα με την επικρατέστερη άποψη ο Ήλιος ήταν γιος του Τιτάνα Υπερίωνα και της Τιτάνιας Θείας ή Ευρυφάεσσας. Αδελφές του ήταν η Ηώ (Αυγή) και η Σελήνη. Οι αρχαίοι Έλληνες φαντάζονταν τον Ήλιο σαν έναν νέο που στόλιζε το κεφάλι του με ένα αστραφτερό φωτοστέφανο.

Σύμφωνα με άλλο μύθο, ο Ήλιος ενώθηκε και με την Ωκεανίδα Πέρση και απόκτησε την Κίρκη και τον Αιήτη, κάποιοι άλλοι συγγραφείς αναφέρουν και τον Πέρση, την Πασιφάη και την Καλυψώ. Άλλες ερωμένες του Ήλιου ήταν η Λευκοθόη, κόρη της θεάς Αφροδίτης, η οποία για να εκδικηθεί τον Ήλιο που μαρτύρησε στον Ήφαιστο την σχέση της με τον Άρη, ενέπνευσε αυτόν τον έρωτα στον θεό. 

Στην αρχαία Ελλάδα η λατρεία του Ήλιου ήταν τοποθετημένη στη ρίζα της θρησκευτικής λατρείας μέσα στα ιερά του Ασκληπιού και γνωρίζοντας το χειρισμό της ηλιακή δύναμης οι αρχαίοι μυημένοι-ιερείς εκτελούσαν τη θεραπεία τους.

Για τους αρχαίους Έλληνες, κατά περιστάσεις ήταν, άλλοτε ο Δίας ή ο Πλούτων, ο Ήφαιστος, ο Βάκχος, ο Διόνυσος ή και ο Φοίβος Απόλλων. Ανεξάρτητα όμως από τις ονομασίες που του δόθηκαν, καθιέρωσαν προς τιμήν του όλοι οι λαοί, πολλές και μεγάλες γιορτές, ιδιαίτερα στις εναλλαγές των εποχών.

Στην Αμερική, πριν από την εποχή των Ευρωπαίων, οι Αζτέκοι είχαν δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα λεπτομερές ημερολόγιο, το οποίο απεικονίζεται στον περίφημο πέτρινο «Ηλιακό Δίσκο» που βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Πόλης του Μεξικού.

Λατρεύτηκε ως Θεός από όλους τους αρχέγονους λαούς: οι Αιγύπτιοι τον ονόμασαν Ρα, Ατόν ή και Όσιρη, οι Βαβυλώνιοι τον αποκαλούσαν Σαμάχ, Βαάλ, Μαρδούκ και Νεργκάλ, οι Ινδοί Βράχμα και Βισνού, ενώ οι Πέρσες Μίθρα.

Στη γη ο ήλιος είναι ο αφέντης της ημέρας και ο ρυθμιστής της ζωής. Η θετική του πύρινη δύναμη παρομοιάζεται συχνά με την κυρίαρχη δύναμη του πατέρα, τα πεδία εξουσίας του είναι το μεγάλωμα της σοδειάς και το θρέψιμο της γης. Το ηλιακό φως παίζει ένα πολύ σπουδαίο ρόλο στο μεταβολισμό, στη διαδικασία της ζωής, όλων των υπάρξεων. Τα ζώα διαθέτουν ένα είδος ένα εσωτερικού «ρολογιού», που μετράει τη θέση του Ήλιου στον ουρανό, τόσο σε ημερήσια, όσο και σε ετήσια βάση. Το εσωτερικό αυτό ρολόι ρυθμίζει τις ώρες του φαγητού και την ποσότητά του, τις ώρες του ύπνου και τους κύκλους αποδημίας και χειμέριας νάρκης, καθώς και τις περιόδους ζευγαρώματος.Σχετίζεται με τη γέννηση κάθε ζωής, την απαρχή της, τη βλάστησή της, τη Δημιουργία εν γένει. Είναι ένα αστέρι που συγκεντρώνει γύρω του κάθε τι, είναι εστία, και βασιλεύει στο Ηλιακό Σύστημά μας. Συνδέεται με την παιδικότητα, τη χαρά, τη στοργή, με την απλόχερη προσφορά και την ατομικότητα, καθώς επίσης και με την έννοια της θυσίας.

Οι αρχαίοι μας πρόγονοι έβλεπαν στον Ήλιο, το μεγάλο ουράνιο και παγκόσμιο πατέρα και στη Σελήνη τη γόνιμη μητέρα. Πολλοί λαοί το συνέδεσαν με τη ζεστασιά της ζωής καθώς και την ανάπτυξη, για αυτό και σχετιζόταν άμεσα με τα παιδιά, την καλή τύχη και την ευημερία των οικογενειών.

Ο ήλιος συμβολίζει τη σταθερότητα, την αφθονία, την ελπίδα, τη θετική ενέργεια, την ευτυχία και φυσικά την ειρήνη.

Ένα γούρι που σίγουρα συνοδεύεται με καλή ενέργεια για την νέα χρονιά για εσάς και τους αγαπημένους σας…!!!

Από ορείχαλκο, μακρύ κολιέ με ζιργκόν, σε ροζ, μαύρο ή κίτρινο χρώμα, διαλέξτε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις δικές σας εμφανίσεις.

Διαθέσιμα στο online κατάστημά μας Olga Loves Jewels και στα συνεργαζόμενα καταστήματά μας.

Stayyyy tuned 🙂

Cons.

πηγή:https://bit.ly/37atrZ0

Pin It on Pinterest

Share This