Η Επανάσταση του 1821 ήταν η ένοπλη εξέγερση την οποία διεξήγαγαν επαναστατημένοι Έλληνες εναντίον του οθωμανικού στρατού με σκοπό την αποτίναξη της οθωμανικής κυριαρχίας και τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους. Ο ξεσηκωμός των υπόδουλων Ελλήνων κατά του Οθωμανικού δυνάστη για ελευθερία και αυτοδιάθεση το 1821, υπήρξε το πιο σημαντικό γεγονός στην ιστορία της Νεότερης Ελλάδας. Η Ελληνική Επανάσταση ήταν η αφετηρία της εθνικής παλιγγενεσίας, καθώς πέτυχε την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους και συνεπώς την παρουσία της Ελλάδας, ύστερα από έκλειψη αιώνων, στον πολιτικό χάρτη του κόσμου. Η Ελληνική Επανάσταση υπήρξε κι ένα από τα κομβικά σημεία της ευρωπαϊκής ιστορίας του 19ου αιώνα. Η Επανάσταση του 1821 υπήρξε μια σειρά πολεμικών, πολιτικών και κοινωνικών γεγονότων ύψιστης σημασίας, όχι μόνο για τους άμεσα εμπλεκόμενους, τους Έλληνες επαναστάτες και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, καθώς ήταν η αφετηρία για τη διάλυσή της που ούτως ή άλλως βρισκόταν σε φάση παρακμής, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Η Επανάσταση του 1821 ήταν πόλεμος εθνικός και ως εκ τούτου απόλυτος και ιδιαίτερα σκληρός, συγκαταλέγοντας στα θύματά του ενόπλους και άμαχους και από τις δυο πλευρές.

Το σύνθημα της επανάστασης “Ελευθερία ή Θάνατος” έγινε το εθνικό σύνθημα της Ελλάδας.

Μια συλλογή ορόσημο εμπνευσμένη από τα σύμβολα της Επανάστασης !!!

Τσαρούχι : Οι Εύζωνες κατά τον βηματισμό χτυπούν το τσαρούχι για να ακούνε οι Άγνωστοι νεκροί του Έθνους.

Φλεγόμενη καρδιά (από το Λάβαρο του Αρείου Πάγου) : ένα από τα σύμβολα της σημαίας του Αρείου Πάγου που υψώθηκε στην ανατολική Ελλάδα στις 19/01/1821 και συμβολίζει την αγνότητα της επανάστασης.

Άγκυρα με φίδι (από το Λάβαρο των Ψαρρών) : Άγκυρα με φίδι, σύμβολο της ναυτικής σημαίας της Επανάστασης, σταυρός πάνω σε ημισέληνο δεξιά του άγκυρα-φίδι-κουκουβάγια και αριστερά μια λόγχη. Στο δεξιό του σταυρού υπήρχε όρθια άγκυρα ως σύμβολο ελπίδας και νικηφόρων εκβάσεων στις ναυμαχίες του σπετσιώτικου στόλου. Στην άγκυρα ήταν τυλιγμένο ένα φίδι ως σύμβολο της δύναμης του ελληνικού έθνους, του οποίου τη γλώσσα τσιμπούσε μια κουκουβάγια, που δήλωνε τη φρόνηση με την οποία έπρεπε να διεξαχθεί ο Αγώνας….

Ελληνική σημαία : Οι εννέα λωρίδες αντιστοιχούν στις συλλαβές της ιστορικής φράσης «Ελευθερία ή Θάνατος», όπως παράλληλα και στα γράμματα της λέξης «Ελευθερία». Ο Σταυρός συμβολίζει την επικρατούσα θρησκεία της Ελλάδος, την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία… η τετράγωνη ελληνική σημαία (από το Λάβαρο της Κρήτης) σύμβολο των Ελλήνων θαλασσοπόρων και συμβόλιζε τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα…

Λάβαρο Φιλικής Εταιρίας : Μοναδική σωζόμενη σημαία του Αγώνα της Εθνικής Ανεξαρτησίας.Είναι μια απο αυτές που κατασκευάστηκαν στην Πάτρα με υπόδειξη του Παλαιών Πατρών Γερμανού, όταν κηρύχτηκε η Επανάσταση, για να διανεμηθούν στα Επαναστατικά Σώματα. Φέρει τα σύμβολα της Φιλικής Εταιρείας. Υψώθηκε στην Ήλιδα απο τον οπλαρχηγό Γεώργιο Σισίνη.

Τσολιάς : Οι Εύζωνοι είναι επίλεκτοι στρατιώτες του ελληνικού στρατού, ευρύτερα γνωστοί ως τσολιάδες. Η στολή τους καθιερώθηκε επίσημα από τον βασιλέα Όθωνα της Ελλάδας, την οποία έφερε και ο ίδιος σε επίσημες εμφανίσεις. Η ένδοξη δράση των ευζωνικών ταγμάτων κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων υπήρξε καταλυτική με αποτέλεσμα οι εύζωνοι να λάβουν στη συνείδηση του ελληνικού λαού την εικόνα ηρώων.

Άγκυρα (από το Λάβαρο του Αρείου Πάγου) : Η άγκυρα συμβολίζει την ελπίδα των νικηφόρων εκβάσεων στις ναυμαχίες του σπετσιώτικου στόλου.

Σταυρός (από το Λάβαρο του Αρείου Πάγου) : Ο Σταυρός συμβολίζει την επικρατούσα θρησκεία της Ελλάδος, την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Από ασήμι ή ορείχαλκο, κολιέ, βραχιόλι, κλειδοθήκη, μανικετόκουμπο, στη συλλογή Revolution 200 βρείτε το κόσμημα που θα σας θυμίζει την επετειακή στιγμή της χώρα μας!!

Ας διαφυλάττουμε την παραδοσιακή κληρονομιά μας, γιατί μέσα σε αυτή κρύβεται και η ανδρεία των Ελλήνων, οι αγώνες τους και οι μάχες που έδωσαν για την ελευθερία του τόπου μας!

Διαθέσιμη στο olgalovesjewels και στα συνεργαζόμενα καταστήματα και e-shop!

Stayyyyy Tuneddddd ????

Cons.

Pin It on Pinterest

Share This