Harmony…μια υπέροχη συλλογή εμπνευσμένη από τα λουλούδια μάνταλα…!!!

Η μάνταλα είναι μια σανσκριτική λέξη, που σημαίνει ο “ιερός κύκλος” και αντιπροσωπεύει το σύμπαν, την ενότητα και την ολότητα. Η λέξη μάνταλα, από μόνη της, προέρχεται από τη ρίζα manda, που σημαίνει ουσία, στην οποία προστέθηκε η κατάληξη la, που σημαίνει εμπεριέχον. Σαν εικόνα, μια μάνταλα μπορεί να συμβολίζει τόσο το νου όσο και το σώμα του Μπούντντχα. Στον εσωτερικό Βουδισμό, η αρχή της μάνταλα είναι η παρουσία Μπούντντχα μέσα σε αυτή, αλλά οι εικόνες των θεοτήτων δεν είναι σημαντικές. Μπορούν να εμφανίζονται είτε ως τροχός, είτε ως δέντρο, κόσμημα ή σε οποιαδήποτε συμβολική έκφανση.

Οι μάνταλες αντιπροσωπεύουν την ολότητα, την ενότητα και την αρμονία. Ωστόσο, κάθε μάνταλα έχει ένα μοναδικό νόημα. Σε όλο τον κόσμο, οι μάνταλες έχουν καταλήξει να απεικονίζουν τα πάντα, από την ψυχολογική ισορροπία (Jungian psychology) και την κοσμική τάξη (Taoism) έως τις θρησκευτικές πεποιθήσεις (χριστιανισμός) και την ακαταστασία της ζωής (Σαμάνοι Θεραπευτές).

Η πηγή της mandala είναι το κέντρο της, μία τελεία. Σημαίνει τον σπόρο, την σταγόνα, το αρχικό σημείο! Είναι το κέντρο όπου οι “δυνάμεις” συγκεντρώνονται, ενώνοντας έτσι τις εσωτερικές και εξωτερικές ενέργειες. Στη συνέχεια η mandala αφιερώνεται σε μια θεότητα, σε ό,τι αυτή η θεότητα πρεσβεύει! 

Μια γραμμή σχεδιάζεται εξωτερικά του κεντρικού σημείου δημιουργώντας έναν κύκλο και συμβολίζοντας το φυσικό όριο του κόσμου. Στο εσωτερικό τώρα άλλες γραμμές σχεδιάζονται μέχρι να διασταυρωθούν, σχηματίζοντας τριγωνικά και γεωμετρικά μοτίβα. Καταλήγουμε λοιπόν σε ένα σχήμα όπου το κέντρο σχηματοποιείται ως “η ουσία” και η περιφέρεια σαν “κατανόηση” φτάνουμε κάπως έτσι στην ολοκληρωμένη εικόνα ενός mandala που είπαμε πως ουσιαστικά σημαίνει “κατανοώντας την ουσία”. Με αυτά ως βάση, τα mandala στις μέρες μας είναι σχέδια που μπορεί να ζωγραφίσει οποιοσδήποτε χωρίς θρησκευτικές προεκτάσεις, και σύμφωνα με τον Γιουνγκ “mandala είναι η ψυχολογική έκφραση του συνόλου του εαυτού”. 

και λίγη ιστορία….

Για τους Ινδιάνους Θεραπευτές (Σαμάνοι) οι Μάνταλες είναι θεραπευτικά εργαλεία…Οι Ινδιάνοι θεραπευτές σχεδιάζουν μάνταλες πάνω στην άμμο ή στο χώμα (sand painting). Τις χρησιμοποιούν για να εξαγνίσουν βαριές ενέργειες.  Στην Ενεργειακή Σαμάνικη Ιατρική, οι μάνταλες αντιπροσωπεύουν τον μετασχηματισμό της βαριάς ενέργειας (χούτσα) σε πιο λεπτοφυή ποιότητα (σάμι). Είναι σαν γέφυρες επικοινωνίας της συνειδητής πραγματικότητας με το υποσυνείδητο και τη μητέρα φύση. 

Έντεχνη δράση άρθρο ψυχοθεραπείας

Το ιερό ημερολόγιο των Αζτέκων…Το ιερό ημερολόγιο των Αζτέκων, που ονομάζεται «xiuhpohualli», χωρίζει τις ημέρες και τις τελετουργίες μεταξύ των Θεών. Το ημερολόγιο των Αζτέκων μπορούμε να φανταστούμε ως δύο τροχούς που συνδέονται μεταξύ τους. Ο ένας τροχός έχει γραμμένους τους αριθμούς «ένα» έως «δεκατρία» και ο δεύτερος τροχός έχει είκοσι σύμβολα. Στο σημείο συγχώνευσης, ο αριθμός ένα συνδυάζεται με το πρώτο σύμβολο. Όταν οι τροχοί αρχίσουν να κινούνται, ο αριθμός δύο συνδυάζεται με το δεύτερο σύμβολο. Μετά από δεκατέσσερις ημέρες, ο τροχός με τους αριθμούς δείχνει και πάλι τον αριθμό ένα. Ο άλλος τροχός δείχνει τώρα το δέκατο τέταρτο σύμβολο. Μετά από 260 ημέρες, οι δύο τροχοί επιστρέφουν στην αρχική τους θέση. Κάθε σημάδι της ημέρας σέβεται έναν Θεό ή μια Στοιχειακή Δύναμη , τον παροχέα της Ζωτικής ενέργειας για εκείνη την ημέρα. Αυτό το σύνθετο Ιερό Ημερολόγιο, δίνει μια ανάγνωση της σημασίας της κάθε ημέρας.

Έντεχνη δράση άρθρο ψυχοθεραπείας

Η ιερή σημασία της μάνταλα στο Θιβέτ…Στο Θιβέτ , οι μάνταλες έχουν πολύπλοκα γεωμετρικά σχήματα και χρησιμοποιούνται συχνά για διαλογισμό. Οι μάνταλες είναι μερικές φορές φτιαγμένες από άμμο για να υπογραμμίσουν την ακαταστασία της ζωής. Όταν τελειώσουν, οι μοναχοί καταστρέφουν την μάνταλα, ευλογώντας το νερό από ένα ποτάμι ρίχνοντας τη σκόνη. Αυτή η ενέργεια συμβολίζει επίσης τον κύκλο της ζωής (θάνατος και ανα