Harmony…μια υπέροχη συλλογή εμπνευσμένη από τα λουλούδια μάνταλα…!!!

Η μάνταλα είναι μια σανσκριτική λέξη, που σημαίνει ο “ιερός κύκλος” και αντιπροσωπεύει το σύμπαν, την ενότητα και την ολότητα. Η λέξη μάνταλα, από μόνη της, προέρχεται από τη ρίζα manda, που σημαίνει ουσία, στην οποία προστέθηκε η κατάληξη la, που σημαίνει εμπεριέχον. Σαν εικόνα, μια μάνταλα μπορεί να συμβολίζει τόσο το νου όσο και το σώμα του Μπούντντχα. Στον εσωτερικό Βουδισμό, η αρχή της μάνταλα είναι η παρουσία Μπούντντχα μέσα σε αυτή, αλλά οι εικόνες των θεοτήτων δεν είναι σημαντικές. Μπορούν να εμφανίζονται είτε ως τροχός, είτε ως δέντρο, κόσμημα ή σε οποιαδήποτε συμβολική έκφανση.

Οι μάνταλες αντιπροσωπεύουν την ολότητα, την ενότητα και την αρμονία. Ωστόσο, κάθε μάνταλα έχει ένα μοναδικό νόημα. Σε όλο τον κόσμο, οι μάνταλες έχουν καταλήξει να απεικονίζουν τα πάντα, από την ψυχολογική ισορροπία (Jungian psychology) και την κοσμική τάξη (Taoism) έως τις θρησκευτικές πεποιθήσεις (χριστιανισμός) και την ακαταστασία της ζωής (Σαμάνοι Θεραπευτές).

Η πηγή της mandala είναι το κέντρο της, μία τελεία. Σημαίνει τον σπόρο, την σταγόνα, το αρχικό σημείο! Είναι το κέντρο όπου οι “δυνάμεις” συγκεντρώνονται, ενώνοντας έτσι τις εσωτερικές και εξωτερικές ενέργειες. Στη συνέχεια η mandala αφιερώνεται σε μια θεότητα, σε ό,τι αυτή η θεότητα πρεσβεύει! 

Μια γραμμή σχεδιάζεται εξωτερικά του κεντρικού σημείου δημιουργώντας έναν κύκλο και συμβολίζοντας το φυσικό όριο του κόσμου. Στο εσωτερικό τώρα άλλες γραμμές σχεδιάζονται μέχρι να διασταυρωθούν, σχηματίζοντας τριγωνικά και γεωμετρικά μοτίβα. Καταλήγουμε λοιπόν σε ένα σχήμα όπου το κέντρο σχηματοποιείται ως “η ουσία” και η περιφέρεια σαν “κατανόηση” φτάνουμε κάπως έτσι στην ολοκληρωμένη εικόνα ενός mandala που είπαμε πως ουσιαστικά σημαίνει “κατανοώντας την ουσία”. Με αυτά ως βάση, τα mandala στις μέρες μας είναι σχέδια που μπορεί να ζωγραφίσει οποιοσδήποτε χωρίς θρησκευτικές προεκτάσεις, και σύμφωνα με τον Γιουνγκ “mandala είναι η ψυχολογική έκφραση του συνόλου του εαυτού”. 

και λίγη ιστορία….

Για τους Ινδιάνους Θεραπευτές (Σαμάνοι) οι Μάνταλες είναι θεραπευτικά εργαλεία…Οι Ινδιάνοι θεραπευτές σχεδιάζουν μάνταλες πάνω στην άμμο ή στο χώμα (sand painting). Τις χρησιμοποιούν για να εξαγνίσουν βαριές ενέργειες.  Στην Ενεργειακή Σαμάνικη Ιατρική, οι μάνταλες αντιπροσωπεύουν τον μετασχηματισμό της βαριάς ενέργειας (χούτσα) σε πιο λεπτοφυή ποιότητα (σάμι). Είναι σαν γέφυρες επικοινωνίας της συνειδητής πραγματικότητας με το υποσυνείδητο και τη μητέρα φύση. 

Έντεχνη δράση άρθρο ψυχοθεραπείας

Το ιερό ημερολόγιο των Αζτέκων…Το ιερό ημερολόγιο των Αζτέκων, που ονομάζεται «xiuhpohualli», χωρίζει τις ημέρες και τις τελετουργίες μεταξύ των Θεών. Το ημερολόγιο των Αζτέκων μπορούμε να φανταστούμε ως δύο τροχούς που συνδέονται μεταξύ τους. Ο ένας τροχός έχει γραμμένους τους αριθμούς «ένα» έως «δεκατρία» και ο δεύτερος τροχός έχει είκοσι σύμβολα. Στο σημείο συγχώνευσης, ο αριθμός ένα συνδυάζεται με το πρώτο σύμβολο. Όταν οι τροχοί αρχίσουν να κινούνται, ο αριθμός δύο συνδυάζεται με το δεύτερο σύμβολο. Μετά από δεκατέσσερις ημέρες, ο τροχός με τους αριθμούς δείχνει και πάλι τον αριθμό ένα. Ο άλλος τροχός δείχνει τώρα το δέκατο τέταρτο σύμβολο. Μετά από 260 ημέρες, οι δύο τροχοί επιστρέφουν στην αρχική τους θέση. Κάθε σημάδι της ημέρας σέβεται έναν Θεό ή μια Στοιχειακή Δύναμη , τον παροχέα της Ζωτικής ενέργειας για εκείνη την ημέρα. Αυτό το σύνθετο Ιερό Ημερολόγιο, δίνει μια ανάγνωση της σημασίας της κάθε ημέρας.

Έντεχνη δράση άρθρο ψυχοθεραπείας

Η ιερή σημασία της μάνταλα στο Θιβέτ…Στο Θιβέτ , οι μάνταλες έχουν πολύπλοκα γεωμετρικά σχήματα και χρησιμοποιούνται συχνά για διαλογισμό. Οι μάνταλες είναι μερικές φορές φτιαγμένες από άμμο για να υπογραμμίσουν την ακαταστασία της ζωής. Όταν τελειώσουν, οι μοναχοί καταστρέφουν την μάνταλα, ευλογώντας το νερό από ένα ποτάμι ρίχνοντας τη σκόνη. Αυτή η ενέργεια συμβολίζει επίσης τον κύκλο της ζωής (θάνατος και αναγέννηση). Οι μάνταλες στο Θιβέτ, μέσα στην παράδοση του Ταντρικού Βουδισμού, είναι ιερές γεωμετρικές μορφές που αντιπροσωπεύουν το Σύμπαν. Η λέξη « mandala» προέρχεται από μια σανσκριτική λέξη που σημαίνει «κύκλος». Οι μοναχοί κατασκευάζουν μια μάνταλα σε μια τελετουργία ενώ ψάλλουν μάντρα. Στον Θιβετιανό Βουδισμό, η περισυλλογή και ο διαλογισμός για μια ιερή εικόνα είναι κεντρική για τις πνευματικές πρακτικές και τα τελετουργικά τους, και μια μάνταλα είναι μία από τις πιο ιερές από όλες τις εικόνες.

Έντεχνη δράση άρθρο ψυχοθεραπείας

Ταοϊσμός Γιν και Γιανγκ ως Μάνταλα…Στην Ασία, το  ταοϊστικό  σύμβολο «γιν και γιανγκ» είναι μια μάνταλα (κύκλος που αντιπροσωπεύει το σύμπαν) έννοια του συμβόλου mandalas yin και yang. Το  σύμβολο γιν και γιανγκ αποτελείται από έναν κύκλο που χωρίζεται σε δύο μισά – έναν λευκό και έναν άλλο μαύρο. Μέσα σε κάθε μισό περιέχεται ένας μικρότερος κύκλος αντίθετου χρώματος. Το  σύμβολο  αντιπροσωπεύει τον Τάο (Θεϊκό Σύμπαν, το Θεό) και την πρωταρχική θηλυκή (Γιν) και αρσενική (Γιανγκ)  ενέργεια που γεννά όλο τον εκδηλωμένο κόσμο. Τα Γιν & Γιανγκ συνυπάρχουν μαζί χορεύοντας τον Κοσμικό Χορό τους μεταβαλλόμενα συνεχώς το ένα στο άλλο. Δεν μπορεί κανένα να υπάρξει χωρίς το άλλο, καθώς η νύχτα δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τη μέρα και η ζωή δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το θάνατο. Το καθένα περιέχει την ουσία του άλλου.

Έντεχνη δράση άρθρο ψυχοθεραπείας

Ο ζωδιακός κύκλος ως παράδειγμα της Mandala…Ο ζωδιακός κύκλος της αστρολογίας είναι ένας  κύκλος της Ζωής που χαρτογραφεί όλες τις  Παγκόσμιες ενέργειες στην αλληλεπίδραση των δυνάμεών τους.        Ένα  ωροσκόπιο είναι ένας χάρτης ουρανών: Ήλιος, Σελήνη και οι πλανήτες βρίσκονται σε μια δυναμική σχέση μεταξύ τους σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, που παρατηρείται από ένα συγκεκριμένο μέρος της  γης. Υπάρχουν 12  αστρολογικές  ενδείξεις με τους πλανήτες τους και κάθε σημάδι και  αστερισμός των πλανητών  έχει το δικό του συγκεκριμένο ενεργειακό μοτίβο που επηρεάζει τους ανθρώπους στη  Γη. Ο ζωδιακός κύκλος της αστρολογίας είναι μια προσπάθεια να κατανοήσουμε τους καθολικούς νόμους όπως εκδηλώνονται στη Γη, να κατανοήσουμε τον Θεό και την εκδήλωσή του. Ο ζωδιακός κύκλος της αστρολογίας δείχνει τη Γη στο κέντρο με τους πλανήτες γύρω της.

Έντεχνη δράση άρθρο ψυχοθεραπείας

Mandala και Γιόγκα…Στις πρακτικές γιόγκα, η μάνταλα χρησιμοποιείται για τη στήριξη του διαλογισμού. Διαφορετικοί τύποι μάνταλα χρησιμοποιούνται για να εκπροσωπούν και να λατρεύουν διαφορετικούς Θεούς. Η Mandala συνήθως έχει μια εικόνα που εμπνέει την πνευματική ανάπτυξη και την αυτο-ανάπτυξη. Ένα από τα παραδείγματα είναι: η Σρι Γιαντρα ή το Τσάκρα («ιερός τροχός») που είναι ένα σχέδιο εννέα αλληλοσυνδεδεμένων τριγώνων σε έναν κύκλο, που  ακτινοβολούν από το κεντρικό σημείο. Αντιπροσωπεύει τη δημιουργία του Σύμπαντος και την ένωση του Ανθρώπου με το Θείο.

Έντεχνη δράση άρθρο ψυχοθεραπείας

Συμβολισμός του Λουλουδιού της Ζωής…Ο συμβολισμός του Λουλουδιού της Ζωής έχει βαθύ πνευματικό νόημα. Η μορφή του είναι μια μάνταλα που αποτελείται από πολλαπλούς, ομοιόμορφα διατεταγμένους κύκλους. Το μοτίβο ” Λουλούδι της Ζωής” βρίσκεται στα αρχαία πνευματικά σχέδια, ως σύμβολο που απεικονίζει την εξέλιξη της ζωής μέσα στις πλευρές του χώρου και του χρόνου. Όλα έχουν ένα μαθηματικό πρότυπο. Το Λουλούδι της Ζωής φέρει το μοτίβο της Οικουμενικής Δύναμης της Ζωής. Το σύμβολο βρίσκεται σκαλισμένο μέσα στο ναό του Όσιρη στην Άβυδο της Αιγύπτου, ενδεχομένως αντιπροσωπεύοντας το μάτι του Ra, και αργότερα στην φοινικική, την ασιατική, την μέση ανατολίτικη και την χριστιανική τέχνη. Σήμερα διάσημα είναι τα μυστικά και τα απόκρυφα σχέδια του Leonardo da Vinci του Λουλουδιού της Ζωής. Η κατανόηση του Λουλουδιού της Ζωής μας βοηθά να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί το Σύμπαν. Αυτό το σύμβολο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια των διαλογισμών, ή ως σύμβολο προστασίας και κάποιοι το χρησιμοποιούν για να βελτιώσουν την ποιότητα του πόσιμου νερού τους.

Έντεχνη δράση άρθρο ψυχοθεραπείας

Ο Jung σχετικά με την έννοια των Mandalas…

“Σκιαγράφησα κάθε πρωί σε ένα σημειωματάριο ένα μικρό κυκλικό σχέδιο, μια μάνταλα, που φάνηκε να αντιστοιχεί στην εσωτερική μου κατάσταση την εποχή εκείνη … Μόνο σταδιακά ανακάλυψα τι είναι πραγματικά η μάνταλα: … ο Εαυτός, η ολότητα της προσωπικότητας, που αν όλα πάνε καλά, είναι αρμονική. ”

Το «τετράγωνο του κύκλου» είναι ένα από τα πολλά αρχετυπικά μοτίβα που αποτελούν τα βασικά πρότυπα των ονείρων και των φαντασιών μας … Πράγματι, θα μπορούσε να ονομαστεί το αρχέτυπο της ολότητας» … Η  μάνταλα  είναι πραγματικά: «Σχηματισμός, Μετασχηματισμός, Η αιώνια αναψυχή του μυαλού».

Έντεχνη δράση άρθρο ψυχοθεραπείας

Ο Carl Jung χρησιμοποίησε τη σανσκριτική λέξη mandala, που σημαίνει “μαγικός κύκλος”, για να περιγράψει τα κυκλικά σχέδια που δημιούργησε ο ίδιος και οι ασθενείς του. Ενώ οι μάνταλες έχουν χρησιμοποιηθεί σε πολλές αρχαίες παραδόσεις, ο Jung εισήγαγε αυτές τις εικόνες και την έννοια τους στον δυτικό κόσμο. Ο Jung σπούδασε μάνταλα εκτενώς, βρίσκοντας σε αυτές μεγάλο δυναμικό συμβολικό νόημα. Τις ενώνει στενά με την ψυχολογική και την πνευματική υγεία.

Ως σύμβολο του άπειρου και της αιώνιας ζωής και σαν ένα τρόπο να ερχόμαστε σε επαφή με το ασυνείδητό μας, δημιουργήθηκε από την Όλγα Κανδαράκη η συλλογή Harmony με υπέροχα σχέδια βασισμένα στα μάνταλα και μπορείτε να επιλέξετε το δικό σας ανάμεσα σε μακρυά ή κοντά κολιέ, βραχιόλια, δαχτυλίδια και σκουλαρίκια και να βρείτε σε ένα ιδιαίτερο κόσμημα τη δική σας εσωτερική αρμονία…!!!

Stayyyyy Tuneddddd ????

Cons.

πηγές: https://bit.ly/3qU6hyv

https://bit.ly/3qPO6tX

Pin It on Pinterest

Share This