Στη συλλογή “Save The Year 2024” ένα από τα κοσμήματα – γούρια είναι και η μέλισσα ….!!!
Η μέλισσα είναι το σύμβολο της εργατικότητας, της επιμέλειας, της τάξης, της τέχνης και της καλοσύνης. Είναι ευλογημένη από τον Θεό γι’ αυτό είναι το πιο σοφό, το πιο γνωστικό πλάσμα στον κόσμο. Η μέλισσα είναι προγνωστικό έντομο, με τον χορό και τις κινήσεις της μεταδίδει μηνύματα, αλλά είναι και πολύ συμπαθητική.
Ο Σόλωνας ήταν ο πρώτος νομοθέτης που πρόβλεψε για την προστασία των μελισσών του Υμηττού. Τη μορφή της μέλισσας απαντούμε σε πολλά νομίσματα και διακοσμήσεις. Υπάρχουν πολλοί θρύλοι και παραδόσεις γι’ αυτήν. Μια αναφέρει ότι η μέλισσα προήλθε από τη μεταμόρφωση κάποιας καλής κόρης, που η μάνα της, την ώρα που ξεψυχούσε, της ευχήθηκε να ζήσει, να προκόψει και η γλύκα να μη λείψει ποτέ από το στόμα της. Αυτή την έννοια έχει και το μελοκάρυδο που δίδουμε στους νεόνυμφους.
Η Μέλισσα ήταν θυγατέρα του βασιλιά της Κρήτης Μελισσέα, αδελφή της Αμάλθειας, μαζί με την οποία εκτελούσαν χρέη τροφών του νεογέννητου Δία, τον οποίο τάιζαν με γάλα και μέλι. Από αυτό ονομάστηκε ο Ζεύς Μελισσαίος… Μέλισσες ονομάζονταν οι ιέρειες της Δήμητρας, ως τροφοδότειρας θεάς και προεστώσας της πολιτικής κοινωνίας, με φυσικό σύμβολο την κυψέλη. Μέλισσες ονομάζονταν επίσης οι ιέρειες της Εφεσίας Αρτέμιδος. Ο αρχιερέας μάλιστα λεγόταν Εσσήν που σημαίνει «ο βασιλιάς των μελισσών». Μέλισσα αποκαλούσαν και τη Σελήνη, προστάτιδα της γέννησης. Μέλισσες αποκαλούσαν, τέλος, τις ψυχές που κατέρχονταν προς γέννηση και επρόκειτο να ζήσουν με δικαιοσύνη τη ζωή τους και να επιστρέψουν πάλι έχοντας εργαστεί όσα είναι αγαπητά στους θεούς.
Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, εξυμνεί τα όντα ως δημιουργήματα θαυμαστά, του Θεού. Αφιερώνει πολλά χωρία για να εγκωμιάσει τη σοφία των μελισσών, το φιλόπονον και και φίλεργον του εντόμου. Αναφέρεται επίσης με θαυμασμό στην αρχιτεκτονική των κηρήθρων. Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, χρησιμοποιεί συμβολικές εκφράσεις έχοντας ως πρότυπο τη μέλισσα, θαυμάζει τη μέλισσα όταν τσιμπώντας κάποιον με το κεντρί της, εκείνη πεθαίνει ταυτόχρονα. Τα πιο σημαντικό όμως για το μελετητή μελισσοκόμο, είναι ότι έχουμε αναφορές πρακτικών που γίνονταν στα μελισσοκομεία της εποχής του. Οι μελισσοκόμοι για να προσεγγίσουν τις μέλισσες, θυμιατίζουν πριν προχωρήσουν στην κυψέλη για να πράξουν το έργο τους. Προτρέπει τους ανθρώπους να έχουν τη ψυχή τους καθαρή όπως την κυψέλη, για να δεχτούν τη χάρη του Αγίου Πνεύματος.
Κολιέ από ορείχαλκο, μέλισσα επίχρυση ή επάργυρη με μαύρο σμάλτο.
Ένα πνευματικό ζώο έρχεται να σας δώσει μαθήματα ζωής μέσα από τις ικανότητές του. Το να έχετε μια μέλισσα ως πνευματικό ζώο σας είναι μια υπενθύμιση ότι πρέπει να φροντίζετε για την ισορροπία μεταξύ εργασίας και ζωής, να είστε εργατικοί και να απολαμβάνετε τη ζωή.
Οι μέλισσες θεωρούνται αναπαραστάσεις της γονιμότητας κυρίως λόγω του τρόπου με τον οποίο αναπαράγονται μαζικά, είναι μια ένδειξη ευτυχίας, καλής τύχης, αφθονίας και καλών πραγμάτων που θα έρθουν.
Λευκή ή κίτρινη μέλισσα θα είναι το φετινό σας γούρι ????
Διαθέσιμα πλέον στο eshop μας καθώς και στα συνεργαζόμενα καταστήματα και eshops τους.
Stay Tuneeedddddddd 🙂
Cons.
πηγές: https://www.haniotika-nea.gr/https://avareurgente.com/http://theologoi-kritis.sch.gr/https://melissokomianet.gr/