Ο Μύθος….Ο συμβολισμός του μαγικού αντικειμένου στο οποίο είναι δεμένο το τζίνι, το διάσημο λυχνάρι, είναι πολύ παλιός και βαθιά ριζωμένος στις πιο προσωπικές φιλοδοξίες του ανθρώπου. Ακόμη και στην ιστορία που έκανε γνωστό το μύθο, αυτή του Αλαντίν από τις δημοφιλείς Χίλιες και μία νύχτες, το μαγικό λυχνάρι φέρει πάνω του τα ίχνη από το πέρασμα των αιώνων, υποδεικνύοντας ότι η προέλευσή του έχει πια χαθεί στο σκοτάδι του χρόνου. Η κατάρα που ακολουθεί το τζίνι υπαγορεύει ότι μπορεί να δοθεί εντολή μόνο από τον κάτοχο του λυχναριού, ότι μόνο αυτός ή αυτή έχει πραγματική εξουσία πάνω σ’ αυτό το πανίσχυρο πλάσμα. Και αυτό εμπεριέχει το μήνυμα ότι οι επιθυμίες που πραγματοποιούνται με μαγικό τρόπο, σίγουρα δεν είναι για τους απλούς, αμύητους ανθρώπους. Ο κάτοχος θα πρέπει να “τρίψει” το λυχνάρι και είναι αυτή ακριβώς η συμβολική τριβή που θα του επιτρέψει να συνδεθεί με την κοσμική πηγή ενέργειας και να αντλήσει από κει γνώση, δύναμη και ό,τι άλλο συνεπάγεται η φράση “your wish is my command”.

Στην ιστορία…Στην αρχαιότητα τα λυχνάρια κατασκευάζονταν από πηλό, μόλυβδο, σίδηρο, χαλκό, ακόμη και από μάρμαρο ή πέτρα και το φως που εξέπεμπαν είχε την δύναμη ενός κεριού. Αποτελούνταν από δύο τμήματα, το σώμα (που γέμιζε με λάδι) και τον μυκτήρα όπου τοποθετούνταν το φιτίλι. Στην χώρα μας ήταν γνωστά τα πήλινα λυχνάρια από τους νεολιθικούς χρόνους, τα οποία σχεδόν αντικαταστάθηκαν από τα λίθινα κατά τους μυκηναϊκούς χρόνους. Στον Όμηρο διαπιστώνουμε πως στους γεωμετρικούς χρόνους ήταν σχεδόν άγνωστα, και η επανεμφάνισή τους γίνεται στα τέλη του 7ου π.Χ αιώνα. Τα ελληνικά, τα ρωμαϊκά, αλλά και όλα τα διαφορετικής προέλευσης λυχνάρια είχαν τα δικά τους χαρακτηριστικά που τα έκαναν εύκολα αναγνωρίσιμα. Καθώς τα χρόνια περνούσαν οι λύχνοι άλλαζαν μορφή και συχνά δημιουργούνταν περίτεχνα λυχνάρια που κοσμούσαν το εσωτερικό ναών, ή πολυτελών κατοικιών, όπως για παράδειγμα, η επτάφωτος λυχνία του ναού του Σολομώντος.

Στη θρησκεία…Η παραβολή των Δέκα Παρθένων δεσπόζει στον συναξαριστή της Μεγάλης Τρίτης. Δέκα κοπέλες περιμένουν υπομονετικά τον Νυμφίο με τα λυχνάρια τους αναμμένα. Όμως Εκείνος αργεί και εκείνες αποκαμωμένες κοιμούνται. Όταν μέσα στη  “νύχτα” ακούγεται  η είδηση ότι ο Νυμφίος έρχεται οι πέντε από αυτές προετοιμασμένες καλά και έχοντας παραπάνω λάδι μαζί τους, τροφοδοτούν τα λυχνάρια τους, ενώ οι άλλες πέντε τρέχουν αριστερά και δεξιά για να προμηθευτούν λάδι. Τελικά οι τελευταίες μένουν έξω από το γάμο. Γεμάτη έντονους συμβολισμούς η παραβολή προτρέπει τους χριστιανούς ακόμα και αυτή την τελευταία στιγμή πριν το Πάσχα, να ετοιμαστούν κατάλληλα ώστε να μην μείνουν έξω από τον “νυμφώνα”. Το λυχνάρι με το οποίο πρέπει να βγούμε για να προϋπαντήσουμε τον Νυμφίο, δεν μπορεί να ανάψει παρά μόνο αν είναι γεμάτο λάδι. Το λάδι συμβολίζει τη φιλανθρωπία. Χωρίς λάδι δεν ανάβει αυτή η φλόγα , αυτή η θέρμη, αυτό το φως που απαιτεί ο Νυμφίος από εκείνους που θα αναγνωρίσει ως δικούς Του. Και το λάδι αυτό πρέπει εμείς οι ίδιοι να το αγοράσουμε, με το δικό μας κόπο και όχι να είναι δανεικό όπως απαιτούσαν οι τελευταίες πέντε κοπέλες από τις προνοητικές. Τελικά η αγάπη δεν δανείζεται. Καθένας με τα δικά του έξοδα  και με το προσωπικό του ρίσκο αγαπά ή δεν αγαπά.

Believe in magic και φόρεσε και εσύ φέτος το γούρι-λυχνάρι από την συλλογή “Save The Year Collection 2022” της Όλγας Κανδαράκη.

Από ορείχαλκο, επάργυρο, επίχρυσο ή με ροζ χρύσωμα, κολιέ με μακρυά καδένα, το γούρι-λυχνάρι ευχόμαστε φέτος να πραγματοποιήσει τις δικές σας ευχές…και όχι μόνο τρεις!!!

Διαθέσιμο στο e-shop μας www.olgalovesjewels.com στα συνεργαζόμενα καταστήματα και στα e-shops τους.

Stayyyyyy Tuneeedddd 🙂

Cons.

πηγές: https://bit.ly/3qMgWxV | https://bit.ly/3oFNTJN | https://bit.ly/3nvrW0R

Pin It on Pinterest

Share This