Το φίδι γεννήτορας της σοφίας και της γνώσης, απείκασμα του χθόνιου και του κακού ή αμφίσημο σύμβολο των συμπληρωματικών καταστάσεων της ύπαρξης; Σαν σύμβολο απεικόνισε αντιθετικές δυνάμεις: την αναγέννηση, την αρχέγονη ζωοδότειρα ορμή αλλά και τον θάνατο, το καλό και το κακό, το φως της γνώσης αλλά και το σκοτάδι της ασυνειδησίας.

Το φίδι συμβολίζει την ενέργεια, την καθαρή, απλή δύναμη. Συχνά σχετίζεται με το δέντρο, με τα κλαδιά και τις ρίζες του, η έρπουσα κίνησή του, ο τρόπος που αλλάζει δέρμα, η απειλητική γλώσσα, το κυματιστό σχήμα, το σφύριγμα, υπάρχει μεγάλη ποικιλία συμβολικών νοημάτων του φιδιού. Ο Φίλων ο Αλεξανδρεύς, πίστευε πως όταν το φίδι απελευθερώνεται από το δέρμα του, απελευθερώνεται και από το γήρας…πως μπορεί να σκοτώσει, όπως και να γιατρέψει. Γι αυτό είναι σύμβολο και χαρακτηριστικό των επιθετικών δυνάμεων, αρνητικών και θετικών, που κυβερνούν τον κόσμο. Ο Γιουνγκ, παρατηρεί πως οι Γνωστικοί παρομοίασαν το φίδι με τον εγκεφαλικό κορμό και το μεδούλι, που αποτελεί ένα θαυμάσιο σύμβολο του ασυνειδήτου και που εκφράζει την ξαφνική απρόσμενη εμφάνισή του. Το φίδι έπαιξε ένα πολύ σημαντικό ρόλο στους Γνωστικούς, ιδιαίτερα στην αίρεση των Νασινών. Ο Ιππόλυτος, συγγραφέας αυτής την αίρεσης, έλεγε πως το φίδι ζει σε όλα τα αντικείμενα και σε όλα τα όντα. Αυτό μας οδηγεί στην αντίληψη της Kundalini ως εικόνας της εσωτερικής δύναμης. Ο ουραίος των Αιγυπτίων είναι η ορατή αναπαράσταση της δύναμης Kundalini εξυψωμένης σ΄ ένα ανώτερο επίπεδο. Οι Αλχημιστές θεώρησαν τον «ουροβόρο όφι», το φίδι που δαγκώνει την ουρά του, σύμβολο της αέναης επιστροφής, του αέναου χρόνου και της αέναης ζωής. Η λατρεία των φιδιών και του πνεύματός τους στις Ινδίες είναι συνδεδεμένα με το νερό. Τα φίδια είναι προστατευτικές δυνάμεις των πηγών της ζωής και της αθανασίας, καθώς επίσης και των ανώτερων αγαθών που συμβολίζονται από τους κρυφούς θησαυρούς. Από το κυματιστό κύμα του, παρόμοιο με τα θαλάσσια κύματα, μπορεί να συμβολίσει τη γνώση της αβύσσου και τα μεγάλα μυστικά.

Το φίδι εκπροσωπούσε ιδιότητες του κάτω κόσμου, καθώς φωλιάζει σε τρύπες μέσα στη γη. Η ιδιότητα αυτή του φιδιού, να έρχεται σε επαφή με τον κάτω κόσμο, είναι που του έδωσε στη φαντασία των αρχαίων, τρομερές δυνάμεις. Γενικότερα το φίδι συμβολίζει τόσο τη ζωή, όσο και το θάνατο, αφού φωλιάζει κάτω από τη γη, αλλά εμφανίζεται κι επάνω της, ενόσω ως διαχρονικό σύμβολο και αρχέτυπο, αντιπροσωπεύει το ζωογόνο πνεύμα, στην ενστικτώδη πρωταρχική του μορφή. Ψυχολογικά συμβολίζει τις ερπετικές δυνάμεις στα βάθη της ψυχής, οι οποίες πρέπει να αφυπνιστούν προκειμένου να επιτευχθεί ο μετασχηματισμός. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η ψυχή ενός νεκρού παίρνει τη μορφή ενός φιδιού, καθώς θεωρούσαν ότι η ουσία της ζωτικής ενέργειας βρισκόταν στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό και φυσικά το φίδι μοιάζει επίσης με μια τεράστια σπονδυλική χορδή. Ο Ασκληπιός, θεός της ιατρικής, κρατά ένα μπαστούνι (βακτηρία), γύρω στο οποίο είναι τυλιγμένο φίδι, ενώ ο Ερμής έχει ως σύμβολο το κηρύκειο, ένα ραβδί, γύρω από το οποίο τυλίγονται δυο φίδια στο σχήμα της απεικόνισης του DNA, και αυτό το σύμβολο από πολύ νωρίς έγινε έμβλημα των γιατρών. Ο συσχετισμός της ανθρώπινης υγείας με το φίδι μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι το φίδι έχει σχέση με τον κάτω κόσμο, άρα και με τους νεκρούς.

Πάντοτε ως δύναμη θεραπευτική στη Βίβλο ο Θεός προστάζει το Μωυσή να φτιάξει ένα ραβδί στολισμένο με χάλκινα φίδια, προκειμένου να γίνονται καλά όσοι, δαγκωμένοι από φίδι, θα το κοίταζαν. Με τον χριστιανισμό όμως τα πράγματα αλλάζουν.Το φίδι, που θεωρήθηκε φορέας υγείας, τώρα πια θεωρείται υπεύθυνο για τη θνητή φύση του ανθρώπου, για τη δυστυχία του, μέσα από το προπατορικό αμάρτημα. Ο Όφις συμβολίζει λοιπόν το διάβολο, τη δύναμη του κακού. Με τη μορφή αυτή συμβολίζεται ο φθόνος, ένα από τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα, τα οποία θεσμοθέτησε το 540 ο Πάπας Γρηγόριος ο Α΄.

Το φίδι είναι ένα σημαντικότατο σύμβολο της αναγέννησης, αφού ανανεώνει τη νεότητά του, κάθε φορά που αλλάζει δέρμα. Είναι ένα σχεδόν παγκόσμιο σύμβολο και μάλιστα στην Ελλάδα το συναντούμε από τους αρχαίους ήδη χρόνους, μεταξύ των ορφικών παραδόσεων, στον Πυθαγόρα και φυσικά στη μυθολογία μας. Σύμφωνα με την παράδοση ένα φίδι φυλάει το Δέντρο της Ζωής και της Σοφίας, ενόσω πάλι ερπετό είναι και το αρχετυπικό ζώο που φυλάει τον Τροχό της Αθανασίας. Το φίδι γενικώς θεωρείται ότι είναι το ζώο που έχει τη μεγαλύτερη ικανότητα να ανασχηματίζεται, να ανασχηματίζει και να μετασχηματίζει τα αντίθετα κι αυτό είναι που κάνει στο σαμανικό μονοπάτι το μάθημα του φιδιού τόσο πολύτιμο για εμάς τους ανθρώπους.

Είναι ένα σύμβολο σοφίας, καθώς τα δίχως βλέφαρα μάτια του είναι πάντοτε ανοιχτά κι επειδή είναι ένα ερπετό που μπορεί να ταξιδεύει ανάμεσα στους κόσμους και τα στοιχεία. Η διαδικασία αυτή του μετασχηματισμού και της ανανέωσης, μπορεί να είναι τόσο ακαριαία και εντελώς απρόβλεπτη, όσο ακριβώς κι η εμφάνιση και εξαφάνιση ενός φιδιού. Έτσι ακριβώς μπορεί να βιωθεί και η δική μας αφύπνιση, εκείνη του δυναμικού του εσωτερικού μας εαυτού, δηλαδή ακαριαία, μόνο που δεν είναι ένα τυχαίο συμβάν, αλλά οφείλεται στην ήδη κι εκ των προτέρων διαμορφωμένη, δική μας προετοιμασία και δράση…!!!

Στη συλλογή “Save The Year 2022”, θα βρείτε υπέροχα κοσμήματα γούρια φίδια, σε ασήμι 925 ή ορείχαλκο, σε κολιέ κοντό ή μακρύ και βραχιόλι..κρατώντας την θετική πλευρά των συμβολισμών του η Όλγα Κανδαράκη το εμπνεύστηκε για την ενέργεια και την καθαρή απλή δύναμη!!!

Διαθέσιμα στο www.olgalovesjewels.com στα συνεργαζόμενα καταστήματα και τα eshops τους!

Stayyyyy Tuneeeedddd 🙂

Cons.

πηγές: https://bit.ly/3ld7Hn2 / https://bit.ly/3cV86Gc / https://bit.ly/3lecN29

Pin It on Pinterest

Share This