Σύμβολα και είδωλα από τον αρχαίο Ελληνικό  πολιτισμό, μορφές και έννοιες διαχρονικές αλλά και γνώριμες ήταν η έμπνευσή μας για τη συλλογή μας  “Symbols”…

Ο πλούσιος Ελληνικός πολιτισμός και τα ελληνικά χρώματα αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργία αυτής της συλλογής…

Οι μορφές βρίσκονται στα βιβλία της ιστορίας, στις μνήμες μας αλλά κυρίως γύρω μας, στην καθημερινότητά μας.  Συνδέουν το χτες με το σήμερα…Tο ίδιο κάνει και η συλλογή μας “Symbols” δίνοντας ένα πιο ανάλαφρο στυλ σε μορφές κλασικές.

Αυτό που μας γοητεύει περισσότερο και μας ώθησε στη δημιουργία αυτής της συλλογής, είναι οι έννοιες και οι ιστορίες που κρύβονται πίσω από τα σύμβολα. Οι μύθοι και οι συμβολισμοί….

Εμείς  χρησιμοποιήσαμε μόνο μερικούς…

Ανθέμιο

Πρόκειται για  το σχηματοποιημένο άνθος που χρησιμοποιείται ως διακοσμητικό θέμα. Είναι κλασική διακόσμηση που χρησιμοποιεί τα φύλλα του αγιοκλήματος ή του φοίνικα  και χρησιμοποιείται σε ζωφόρους ή ως στοιχείο διακοσμητικής απόκρυψης ατελειών στις άκρες μιας στέγης, ή σε σημεία ένωσης οικοδομικών στοιχείων. Τα ανθέμια απαντώνται στην κλασική Ελληνική και Ρωμαϊκή αρχιτεκτονική… Ξεκίνησαν να κοσμούν τους αρχαίους ναούς τέλη του 6ου αιώνα…. Σήμερα βρίσκονται ακόμα γύρω μας…αν παρατηρήσουμε τα παλαιότερα κτήρια της πόλης μας.

Το αντίγραφο από ένα πανέμορφο ανθέμιο βρίσκεται σε ένα απο τα πιο σημαντικά σημεία της Αθήνας. Στο μουσείο της Ακρόπολης. Πρόκειται για Το εντυπωσιακό γλυπτό που κοσμούσε την στέγη του Παρθενώνα ήταν ένα αγριολούλουδο της Ακρόπολης. Ήταν εμπνευσμένο από τα φύλλα του ταπεινού ακάνθου και του φοίνικα. Το Φυτικό Ακρωτήριο του Παρθενώνα στόλιζε τον μεγαλοπρεπή ναό της Αθήνας είχε τεράστιο μέγεθος. Έφτανε τα τέσσερα μέτρα και κατασκευάστηκε μεταξύ 447 π.Χ – 432 π.Χ. Έμοιαζε με έναν σχηματοποιημένο ανθό. Ο γλύπτης που το φιλοτέχνησε φαίνεται πως επηρεάστηκε από τη φύση που περιτριγύριζε το μνημείο. Το γλυπτό είχε στοιχεία από φύλλα ακάνθου και φοίνικα. Ο φοίνικας στην τέχνη ήταν σύμβολο πλούτου και η Ακρόπολη του 5ου αιώνα ήταν συνώνυμο δόξας και πλούτου. Άκανθος ήταν χαρακτηριστικό λουλούδι της Αθήνας, που ανθίζει στις πλαγιές του ιερού βράχου εδώ και χιλιάδες χρόνια….

Ασπίδα

Είναι το αρχαιότερο αμυντικό όπλο. Η μορφή της καθώς και η κατασκευή της ήταν διαφορετική από τόπο σε τόπο και από χρόνο σε χρόνο. Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να τις διακοσμούν με σύμβολα και παραστάσεις και τις θεωρούσαν δείγματα τιμητικών διακρίσεων. Θεωρούνταν πολύτιμο λάφυρο και στέλνονταν ως αφιέρωμα στους Θεούς. Με αυτή έστηναν τρόπαια. Συμβολίζει ακόμα και σήμερα την ασφάλεια.

Χελώνα

Η χελώνα είναι ένα αξιαγάπητο, ήρεμο ζώο, που εκπέμπει γαλήνη και σοφία! Κυριαρχεί σε πολλές μυθολογίες λαών κι έχει πολλούς συμβολισμούς. Το καβούκι της συμβολίζει την ένωση  ουρανού και  γης. Είναι σύμβολο επίσης μακροζωίας, αθανασίας, θηλυκότητας. Για τους αρχαίους Έλληνες αποτελούσε τη  θηλυκή αρχή και τη γονιμότητα των υδάτων,  ένα γνώρισμα της Αφροδίτης που αναδύθηκε από τα κύματα, καθώς και έμβλημα του Ερμή.

Σπείρα

Η Σπείρα είναι ένα πανάρχαιο και πανίσχυρο σύμβολο και χρησιμοποιείται από την παλαιολιθική εποχή στον Ελλαδικό χώρο. Τη συναντάμε παντού καθώς και σε πάρα πολλούς αρχαίους πολιτισμούς, μύθους και συμβολισμούς σε όλο τον κόσμο.

Ειδικά όμως στην Ελλάδα υπήρξε σήμα και σύμβολο του πανταχού Αρχαίου Ελληνισμού καθώς και σύμβολο της Ζωτικής Δύναμης, η δίνη, η υπέρθεση δύο υλικών σωμάτων ή δύο ενεργειακών ρευμάτων, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο τρόπος που δημιουργείται η ζωή. Η Σπείρα δηλώνει την Ελληνική καταγωγή όλων των πραγμάτων που την φέρουν πάνω τους ειδικά πριν την κλασική περίοδο του Χρυσού Αιώνα αλλά και μετά. Την συναντάμε σχεδόν σε όλες τις Ελληνικές κατοικίες και στολίζει αρχιτεκτονικά όλα τα σπουδαία δημόσια και ιδιωτικά κτίρια και μνημεία μας.Τη Σπειροειδή κίνηση την βλέπουμε παντού στη φύση, κυρίως στον σχηματισμό των Γαλαξιών. Συμβολίζει επίσης τη συνέχεια, τον περιστρεφόμενο ουρανό, την πορεία του ήλιου, τις κυκλικές εποχές, την περιφορά της γής.

Μαίανδρος

Ως το  αρχαιότερο ελληνικό σύμβολο ο Μαίανδρος αποτελεί σύμβολο Νίκης και Ενότητας, σύμβολο του Άπειρου και της Αιώνιας Ζωής, αλλά και της αέναης πορείας μας μέσα στον κόσμο. Εμπνευσμένος, κατά την άποψη κάποιων ακαδημαϊκών, από τις πολυάριθμες στροφές του ποταμού Μαιάνδρου, ο οποίος έχει συνολικό μήκος πάνω από 500 χιλιόμετρα, θα αποτελέσει ένα από τα ιστορικότερα σύμβολα του Ελληνικού Κόσμου και θα ονομαστεί και Ελληνικό Κλειδί, καθώς δηλώνει την ελληνική καταγωγή όλων των πραγμάτων που τον φέρουν πάνω τους! Μπορεί σαν σύμβολο να χρησιμοποιήθηκε κυρίως στην διακόσμηση, ουσιαστικά όμως είναι σφραγίδα Ελληνική, καθώς τα περισσότερα αρχαία ελληνικά αντικείμενα φέρουν το σχέδιο του Μαιάνδρου. Σαν σχήμα δεν θα λείψει ούτε και από την Ακρόπολη.

Μπορεί να είναι γέννημα των προϊστορικών χρόνων, ωστόσο θα αναγεννηθεί και θα πάρει την κύρια, αλλά όχι και μοναδική μορφή του κατά τους Γεωμετρικούς Χρόνους. Σύμβολο όλων των Ελλήνων ο Μαίανδρος, καθώς θα χρησιμοποιηθεί σε αγγεία, ναούς, μνημεία, γλυπτά, αντικείμενα, πολεμικά όπλα και πανοπλίες, ενδύματα σε όλα τα μήκη και πλάτη του Ελληνικού Κόσμου. Το ίδιο σχήμα υπάρχει και στην περίφημη ασπίδα του Φιλίππου του Β’. Μέσω της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας εμφανίζεται και στον Βυζαντινό Πολιτισμό.Στην μυθική επιλογή του Ηρακλή, μαιάνδριο σχήμα είχε ο δύσκολος δρόμος της Αρετής (σε αντίθεση με της Κακίας, που ήταν ευθεία), με τους μαιάνδρους να συμβολίζουν τις δομημένες δυσκολίες της ζωής, που καλείται να ξεπεράσει οξύνοντας το πνεύμα του ο άνθρωπος για να πλησιάσει το ιδανικό. Αποτελεί λοιπόν ο Μαίανδρος ένα από τα κορυφαία Ελληνικά σύμβολα, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στις σπουδαιότερες περιόδους της ελληνικής ιστορίας!

Φίδι

Το φίδι ως σύμβολο πρεσβεύει αντίθετες δυνάμεις : Την κυριαρχία, την πίστη,  την σοφία, τη γνώση, την γονιμότητα από τη μία, τον θάνατο, το σκοτάδι…το καλό και το κακό από την άλλη. Συναντάται σχεδόν σε όλες τις θρησκείες, χώρες, πολιτισμούς .Στην αρχαία Ελλάδα τα φίδια ήταν λατρευτικά αντικείμενα. Έπαιζαν βασικό ρόλο στην μαντική τέχνη και συνδέονταν με την ιατρική. Οι Έλληνες, στη μυθολογία τους, αντιλαμβανόμενοι την δυαδικότητα των φαινομένων, προσέδιδαν στο φίδι πάντα έναν αμφιλεγόμενο ρόλο Ο Ασκληπιός, θεός της ιατρικής, κρατά ένα μπαστούνι (βακτηρία), γύρω στο οποίο είναι τυλιγμένο φίδι, ενώ ο Ερμής έχει ως σύμβολο το κηρύκειο, ένα ραβδί, γύρω από το οποίο τυλίγονται δυο φίδια στο σχήμα της απεικόνισης του DNA, και αυτό το σύμβολο από πολύ νωρίς έγινε έμβλημα των γιατρών.

Δελφίνι

Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν το δελφίνι βασιλιά των θαλασσών και σύμβολο του Δελφινίου Απόλλωνα και του Ποσειδώνα. Αυτά τα θαλάσσια θηλαστικά αναμείχθηκαν με τις ζωές των Ολύμπιων θεών των οποίων οι πράξεις περιγράφονταν αλληγορικά σε σχέση πάντα με τον τρόπο ζωής των θνητών. Απεικονίστηκε ευρέως στην αρχαιοελληνική τέχνη, υποδηλώνοντας τη σχέση των Ελλήνων με το υγρό στοιχείο, τη φιλία, τη σύμπνοια και τη συντροφικότητα.

Οι εικόνες και τα σύμβολα μας ενώνουν με τον πολιτισμό και τις ρίζες μας και πολλές φορές συμβολίζουν για εμάς ή μας θυμίζουν κάτι πολύ προσωπικό…Το κόσμημα έχει τη δύναμη να κρατά ζωντανή τη σχέση μας με τα σύμβολα και τη δύναμη τους…

Ελπίζουμε στη συλλογή μας Symbols να βρείτε τον δικό σας αγαπημένο συμβολισμό…

Stayyy tuned 🙂

Πηγές :

https://bit.ly/2VsRxek

https://bit.ly/2Vgj0uG

https://bit.ly/2WAT5PM

https://bit.ly/2E1mj3n

https://bit.ly/2JcohSt

https://bit.ly/2HaCiN8

 

Pin It on Pinterest

Share This