Γεννήτορας της σοφίας και της γνώσης, απείκασμα του χθόνιου και του κακού ή αμφίσημο σύμβολο των συμπληρωματικών καταστάσεων της ύπαρξης; Το φίδι με την έρπουσα κίνησή του και την σπειροειδή συστροφή του σώματός του αλλά κυρίως με την ικανότητά του να αλλάζει περιοδικά δέρμα, προκάλεσε την ανθρώπινη διάνοια, η οποία του έδωσε μία διαχρονική παρουσία στα μυθολογικά δρώμενα. Σαν σύμβολο απεικόνισε αντιθετικές δυνάμεις: την αναγέννηση, την αρχέγονη ζωοδότειρα ορμή αλλά και τον θάνατο, το καλό και το κακό, το φως της γνώσης αλλά και το σκοτάδι της ασυνειδησίας.
Το φίδι συμβολίζει την ενέργεια, την καθαρή, απλή δύναμη. Συχνά σχετίζεται με το δέντρο, με τα κλαδιά και τις ρίζες του, η έρπουσα κίνησή του, ο τρόπος που αλλάζει δέρμα, η απειλητική γλώσσα, το κυματιστό σχήμα, το σφύριγμα, υπάρχει μεγάλη ποικιλία συμβολικών νοημάτων του φιδιού.
Ο Φίλων ο Αλεξανδρεύς, πίστευε πως όταν το φίδι απελευθερώνεται από το δέρμα του, απελευθερώνεται και από το γήρας. Πως μπορεί να σκοτώσει, όπως και να γιατρέψει. Γι αυτό είναι σύμβολο και χαρακτηριστικό των επιθετικών δυνάμεων, αρνητικών και θετικών, που κυβερνούν τον κόσμο. Ο Γιουνγκ, παρατηρεί πως οι Γνωστικοί παρομοίασαν το φίδι με τον εγκεφαλικό κορμό και το μεδούλι, που αποτελεί ένα θαυμάσιο σύμβολο του ασυνειδήτου και που εκφράζει την ξαφνική απρόσμενη εμφάνισή του. Το φίδι έπαιξε ένα πολύ σημαντικό ρόλο στους Γνωστικούς, ιδιαίτερα στην αίρεση των Νασινών (από το naas φίδι). Ο Ιππόλυτος, συγγραφέας αυτής την αίρεσης, έλεγε πως το φίδι ζει σε όλα τα αντικείμενα και σε όλα τα όντα. Αυτό μας οδηγεί στην αντίληψη της Kundalini ως εικόνας της εσωτερικής δύναμης. Ο ουραίος των Αιγυπτίων είναι η ορατή αναπαράσταση της δύναμης Kundalini εξυψωμένης σ΄ ένα ανώτερο επίπεδο.
Το κηρύκειο (φτερωτό ραβδί που γύρω του περιπλέκονται δύο φίδια) κυρίως συμβόλιζε την ιδιότητα του Θεού ως ψυχοπομπού. Εκείνου που οδηγεί τις ψυχές από και προς τον Άδη. Πρόκειται για το όργανο που θυμίζει τη σύνδεση των δύο κόσμων. Η περιέλιξη των φιδιών υποδηλώνει την ακαθόριστη και ανανεούμενη πορεία της ύπαρξης (Benoist, 1992).Η μορφή του φιδιού κυριαρχεί στις επικήδειες λατρείες. Παραστάσεις ταφικών αγγείων και μνημείων στην Ελλάδα από την γεωμετρική περίοδο φέρουν συχνά την εικόνα του φιδιού, υποδηλώνοντας την στενή σχέση του με την ψυχή.
Η ετήσια αλλαγή του δέρματος του φιδιού δηλώνει την ανανέωση και το ξανάνιωμα που επιζητούν οι άρρωστοι. Σήμερα είναι κοινά αποδεκτό ότι το φίδι αρχικά λατρεύτηκε ως θεραπευτής – θεός. Αργότερα προστέθηκε ο Ασκληπιός ως θεός της Ιατρικής με ανθρώπινη μορφή. Σε πολλούς μύθους ο Ασκληπιός εμφανίζεται με την μορφή φιδιού. Φίδια εκτρέφονταν ως ιερά ζώα και στα ιερά του Ασκληπιού και παρέμειναν κυρίως κοντά στις ιερές πηγές.Η μακριά ράβδος που σε αυτή στηρίζεται ο Ασκληπιός ή την κρατά στο χέρι ως σκήπτρο,δεν είναι τίποτα περισσότερο από την βακτηρία με την οποία υποβοηθούνταν ο Ασκληπιός και οι διάδοχοι του περιοδευτές γιατροί στις μακρινές δύσκολες οδοιπορίες τους. Η ράβδος συμβολίζει την στήριξη και ανακούφιση των πασχόντων, την διαρκή ετοιμότητα του ιατρού να στηρίζει και να θεραπεύει. Το σύμπλεγμα της ράβδου με το φίδι εικονίζει την σωτήρια σωματοψυχική δύναμη του Ασκληπιού.
Το φίδι είναι πανάρχαιο σύμβολο με πολύπλευρη σημασία. Ως ζώο σφιχτοδεμένο με τη γη ζει στο μεταβατικό σημείο μεταξύ των άνω και των κάτω, της μέρας και της νύχτας, της ζωής και του θανάτου…!!!
Στη συλλογή “Symbols” στο OlgaLovesJewels, θα βρείτε “συμβολικά” κοσμήματα με θέμα το φίδι από ασήμι 925, σε μακριά κολιέ με ημιπολύτιμες πέτρες, δαχτυλίδι και βραχιόλι σε ροζ χρύσωμα ή μαύρο πλατίνωμα…
Κι ως σύμβολο του καλού και του κακού διαλέξτε την καλή πλευρά και συμπληρώστε κομψά την εμφάνισή σας !!!!
Stay Tunedddddd 🙂
Cons.
πηγές: https://bit.ly/3hg299W / https://bit.ly/3o43xxY / https://bit.ly/3f5OzUb