Αστερισμό ονομάζουμε το κάθε αυθαίρετο τμήμα της ουράνιας σφαίρας ή θόλου που περιέχει μια κάπως ξεχωριστή ομάδα άστρων. Αυτή η κατάτμηση στηρίχθηκε στα σχήματα που δημιουργούσαν οι πιο φωτεινοί αστέρες, στα οποία οι άνθρωποι διέκριναν ομοιότητες με ζώα, θεότητες και πράγματα του περιβάλλοντός τους.

Τα αστέρια είναι ουράνια σώματα. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ήλιοι άλλων ηλιακών συστημάτων, κάποια από τα οποία, μάλιστα, μπορεί να βρίσκονται πάρα πολύ μακριά. Επομένως, αφού είναι ήλιοι, είναι αυτόφωτα σώματα, δηλαδή ακτινοβολούν από μόνα τους φως το οποίο ταξιδεύει εκατομμύρια έτη φωτός για να φτάσει μέχρι τα μάτια μας. Κάποια αστέρια μάλιστα βρίσκονται τόσο μακριά, που ενδεχομένως δεν υπάρχουν πια, αλλά τα βλέπουμε γιατί το φως αργεί πολύ να διανύσει την απόσταση που μας χωρίζει.

Ο ουρανός ανέκαθεν αποτελούσε πηγή έμπνευσης, τόσο για τους αστρονόμους, όσο και για τους καλλιτέχνες κάθε εποχής. Οι περισσότεροι πολιτισμοί του πλανήτη μας, εμπνευσμένοι από τον έναστρο ουρανό, αποτύπωσαν τους μύθους τους σε αυτόν, καθοδηγούμενοι από τις θέσεις των αστέρων στο στερέωμα. Η Ελληνική Μυθολογία, με τον πλούτο των μύθων, των ηρώων και των συμβολισμών που περιέχει, οδήγησε τους αρχαίους παρατηρητές να σχηματίσουν αστερισμούς εμπνευσμένους από τον κόσμο των μύθων και των ηρώων. Παρατηρώντας μια ξάστερη νύχτα την ομορφιά του ουρανού, μας αποκαλύπτεται η αστείρευτη φαντασία των προγόνων μας, μέσα από κατορθώματα θνητών και θεών, άθλους και πράξεις ηρωικές, ιστορίες αγάπης και έρωτα μυθικών ζευγαριών.

Οι πιο σημαντικοί αστερισμοί είναι…

Ο Ωρίων ο κυνηγός αποτελεί αδιαμφισβήτητα τον γοητευτικότερο αστερισμό του χειμερινού ουρανού. Ακολουθείται από τον Σείριο, τον λαμπερότερο αστέρα στον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός. Τους παρατηρούμε και τους δυο έως και τα μέσα της Άνοιξης, καθώς οδεύουν πια προς τη δύση τους. 

Ο Σκορπιός, με τη σειρά του, ξεχωρίζει στον νότιο καλοκαιρινό ουρανό. Ο Αντάρης αποτελεί τον λαμπερότερο αστέρα του, ο οποίος διακρίνεται από το κοκκινωπό του χρώμα. Πρόκειται για έναν κόκκινο υπεργίγαντα με διάμετρο σχεδόν 500 φορές μεγαλύτερη του ήλιου μας και μέση θερμοκρασία τη μισή του ήλιου. Το όνομά του σημαίνει “αντί του Άρη”, διότι, όταν ο πλανήτης Άρης βρίσκεται στην εκλειπτική κοντά στον Σκορπιό, τα δυο ουράνια σώματα (Άρης και Αντάρης) φαντάζουν σχεδόν ίδια στον ουρανό.

Δίας και Καλλιστώ: Ο Δίας ερωτεύεται την πανέμορφη Καλλιστώ, κόρη του βασιλιά της Αρκαδίας Λυκάονα, και αποκτά μαζί της έναν γιο, τον Αρκάδα. Θυμωμένη η Ήρα τη μεταμορφώνει σε αρκούδα, την οποία μετά από χρόνια συναντά ο γιός της στο δάσος. Προσπαθεί εκείνη να τον αγκαλιάσει και τρομαγμένος ο Αρκάδας ετοιμάζεται να τη σκοτώσει. Επεμβαίνει ο Δίας και την καταστερίζει -την ανεβάζει στον ουρανό- ως τον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου, καθώς επίσης και τον γιό της να την ακολουθεί ως Μικρή Άρκτος. Οι δυο αστερισμοί, καθώς βρίσκονται κοντά στον βόρειο ουράνιο πόλο, ανέκαθεν χρησίμευαν στους ναυτικούς και τους ταξιδευτές, ώστε να βρίσκουν τον βορρά και να προσανατολίζονται σε μια σκοτεινή νύχτα. Όπως και ο Όμηρος αναφέρει στους στίχους του για την Άρκτο: «μόνη αυτή δε λέει να πέσει στα λουτρά του Ωκεανού» δηλώνοντας ότι ο αστερισμός δεν δύει, καθώς εμφανίζεται αειφανής από το βόρειο ημισφαίριο.

Περσέας, Ανδρομέδα, Κασσιόπη και Κηφέας: Ο ήρωας Περσέας, επιστρέφοντας από τη χώρα των Γοργόνων, ιππεύοντας τον φτερωτό, αθάνατο Πήγασο και με λάφυρο το κεφάλι της Μέδουσας, συναντά την Ανδρομέδα. Η Ανδρομέδα, κόρη του Κηφέα και της Κασσιόπης, βρίσκεται τιμωρημένη από τον Ποσειδώνα, καθώς οι γονείς της καυχήθηκαν ότι η κόρη τους υπήρξε ομορφότερη από τις Νηρηίδες. Ο Περσέας εξοντώνει το θαλάσσιο Κήτος που φύλαγε τη δεμένη Ανδρομέδα δίπλα στη θάλασσα και ερωτευμένο το ζευγάρι καταλήγει στην Σέριφο. Ο Γαλαξίας μας, σύμφωνα με τον μύθο, είναι ο δρόμος που ακολούθησε ο Περσέας για να σώσει την όμορφη Ανδρομέδα.

Κύκνος και Λήδα: Ένας ακόμη έρωτας του Δία αποτυπώνεται στον ουρανό μέσω του Αστερισμού του Κύκνου: Ο Δίας ερωτεύεται κάποτε την όμορφη Λήδα, γυναίκα του βασιλιά της Σπάρτης Τυνδάρεω. Για να την κατακτήσει συμβουλεύεται την θεά Αφροδίτη. Εκείνη μεταμορφώνει τον Δία σε Κύκνο, ενώ η ίδια με την μορφή ενός αετού αρχίζει να τον κυνηγά. Βλέποντάς τους η Λήδα, ανοίγει την αγκαλιά της και σώζει τον όμορφο Κύκνο. Από την επαφή της Λήδας με τον Δία γεννήθηκαν οι Διόσκουροι: Κάστορας και Πολυδεύκης. Ο Δίας τιμά τον Κύκνο, με την μορφή του οποίου κατόρθωσε να πέσει στην αγκαλιά της Λήδας, κάνοντάς τον αστερισμό. Τους δε Κάστορα και Πολυδεύκη τους παρατηρούμε ως τους λαμπερότερους αστέρες στον αστερισμό των Διδύμων. Ο Κύκνος αποτελεί αστερισμό που προεξάρχει στον θερινό ουρανό και εύκολα αναγνωρίζεται ακόμα και από έναν αρχάριο παρατηρητή. Ο λαμπερότερός του αστέρας, ο Deneb, μαζί με τους αστέρες Βέγα (στον αστερισμό της Λύρας) και Altair (στον αστερισμό του Αετού), σχηματίζουν ένα τρίγωνο, το λεγόμενο “θερινό τρίγωνο”. Το θερινό τρίγωνο το χρησιμοποιούμε ως αναφορά για να προσανατολιζόμαστε στον καλοκαιρινό ουρανό.

Το αστέρι είναι πάντα φωτεινό και ορατό από όλο το σύμπαν με τη λάμψη που διαθέτει. Έτσι και το γούρι με σχέδιο αστεριού ή αστερισμού εκτιμάται, ότι θα δώσει ελπίδα και φως. Συμβολίζει επίσης την αλήθεια και το πνεύμα και είναι ικανό να διώξει την κακή ενέργεια.

Σε μακρύ ή κοντό κολιέ και βραχιόλι, από ορείχαλκο ή ασήμι, με ζιργκόν ή σμάλτο διαλέξτε το δικό σας γούρι από τη συλλογή “Save The Year

Το αστέρι αντιπροσωπεύει το φως που οδηγεί στο σκοτάδι και κατευθύνει μπροστά στο μυστήριο και στο άγνωστο. Σχεδόν όλες οι θρησκείες στον κόσμο χρησιμοποιούν τη συμβολολογία του αστεριού. Το αστέρι οδηγός είναι αυτό που καθοδηγεί τα μονοπάτια, το οποίο υποδεικνύει τη σωστή κατεύθυνση. Το αστέρι καθοδήγησε τους 3 σοφούς στο μωρό Ιησού στην θρησκεία μας αλλά δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε και τη ρομαντική φράση:

You are my guiding star!

Διαθέσιμα στο eshop μας OlgaLovesJewels στα συνεργαζόμενα καταστήματα και eshops τους.

Stayyy Tuned για περισσότερα γούρια και τους συμβολισμούς τους από τη φετινή μας συλλογή Save The Year 2023 !!!

Καλά Φωτεινά Χριστούγεννα !!!!!!!!!!!

🙂 Cons

πηγές: https://bit.ly/3G5IDt6, https://bit.ly/3uYmuqa


Pin It on Pinterest

Share This