Τρίλιζα…Ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδικών μας χρόνων και όχι μόνο!
Τα εννιά “τετράγωνα” για να σχηματίσουμε οριζόντια ή κάθετη τριάδα μπορούσαν να σχηματιστούν παντού!!! Από το χαρτί που το μουτζουρώναμε και συνεχίζαμε να πάρουμε ρεβάνς μέχρι στο πεζοδρόμιο με κιμωλία…
Ιστορικά η τρίλιζα (γνωστή με πολλά ονόματα σε διαφορετικά μέρη), είναι αρχαίο παιχνίδι, ένα έχει βρεθεί χαραγμένο στο ναό του Καρνάκ στην Αίγυπτο, από το 1400 π.χ. ένα άλλο σε νεκροταφείο της εποχής του Χαλκού στην Ιρλανδία, αλλά και στην Ακρόπολη της Αθήνας.
Η τρίλιζα (γνωστή ?ε πολλά ονό?ατα σε διαφορετικά ?έρη), είναι αρχαίο παιχνίδι, ένα έχει βρεθεί χαραγ?ένο στο ναό του Καρνάκ στην Αίγυπτο, από το 1400 π.χ. ένα άλλο σε νεκροταφείο της εποχής του Χαλκού στην Ιρλανδία, αλλά και στην Ακρόπολη της Αθήνας. Στην Αφρική είναι γνωστό σαν Μοραμπαράμπα. Στην Βρετανία έχουν βρεθεί αρχαία κτίσματα με χαραγμένες τρίλιζες με τρόπο που είναι αδύνατο να παιχτούν. Θεωρείται ότι οι μαστόροι χάραζαν και έπαιζαν πάνω σ`αυτές τις πέτρες, πριν τις χρησιμοποιήσουν στο χτίσιμο. Η τρίλιζα έφτασε στο απόγειο της δημοτικότητάς της στην Ευρώπη την Αναγέννηση. Σύμφωνα με το Χρήστο Λάζο και παρά την αντίθετη άποψη κάποιων ερευνητών, το παιχνίδι αυτό ήταν γνωστό στους αρχαίους Έλληνες.Η ονομασία «εννεάδα» προέρχεται από τις σημερινές ονομασίες του παιχνιδιού, που το γνωρίζουμε ως εννιάδα ή εννιάρα ή εννιάπετρο και φαίνεται πως ήταν μια παραλλαγή του αρχαιοελληνικού «τριόδιν».
Είναι σημαντικό ότι από αρχαιοελληνικά ευρήματα γνωρίζουμε ακριβώς το σχέδιό του και το πως παιζόταν. Το ταμπλώ της τρίλιζας εννιάρας είναι τρία τετράγωνα, ένα μικρό, ένα μεγαλύτερο, που περικλείει το μικρό, και ένα πιο μεγάλο που περικλείει τα δύο προηγούμενα. Υπάρχουν και τέσσερις κάθετες, που ενώνουν το κέντρο των πλευρών των τετραγώνων.Ο κάθε παίκτης έπαιρνε εννέα πιόνια διαφορετικού χρώματος ή είδους από αυτά του αντιπάλου και το παιχνίδι ξεκινούσε με το λάχνισμα, δηλαδή τον κλήρο για το ποιός θα παίξει πρώτος, ο οποίος είχε την δυνατότητα να επιλέξει και κάποιο «ζωτικό» σημείο για το αρχικό πιόνι του.
Αυτός που κατόρθωνε, είτε εξαρχής είτε στη διάρκεια του παιχνιδιού, να σχηματίσει τριόδιν, τοποθετώντας τρία πιόνια του σε ευθεία γραμμή, τότε αφαιρούσε έναν, όποιον ήθελε πεσσό (πιόνι) του αντιπάλου του. Χαμένος τελικά ήταν ο παίκτης που έμενε με δύο μόνο πιόνια.
Σε βραχιόλι με κορδόνι ή μακρύ κολιέ με καδένα ή κορδόνι, η τρίλιζα είναι ένα από τα υπέροχα γούρια της συλλογής Save the Year 2020 !!! ένα παιδικό παιχνίδι που συμβολίζει τη χαρά και την παιδικότητα !!!…
Ας ξαναγίνουμε πάλι παιδιά…. !!!
Stayyyy Tuned 🙂
Cons
πηγή : https://bit.ly/2rD59Wv